Recepten
Mini-pizza’s (12 stuks)
2 el olijfolie of kokosolie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
paprika in kleine stukjes gesneden
150 gram gesneden champignons
1 winterwortel of 2 kleinere wortels, in kleine stukjes
1/2 blikje tomatenblokjes (200 ml)
1 blikje tomatenpuree
1 el Italiaanse kruiden
zout en peper naar smaak
6 eieren
Extra: Geraspte kaas, stukjes zongedroogde tomaten, stukjes ananas, plakjes, olijven
Verwarm de oven voor op 160 graden. Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin het vet en/ of de olijfolie op een middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel en champignons toe en laat dit 10 minuten zachtjes gaar worden. Voeg nu de knoflook toe en laat nog 2 minuten bakken. Voeg de paprika toe. Roer vervolgens de tomatenpuree, tomatenblokjes en Italiaanse kruiden er door. Proef en breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit. Kluts de eieren in een ruime kom. Neem een bakblik met muffinvormen en vet goed in, of neem een siliconenvorm. Verdeel hier eventueel de extra ingrediënten in. Roer het groentemengsel door de eieren. Verdeel dit over de muffinvormpjes tot ze elk driekwart vol zijn. Zet in de oven en bak in 25 – 30 minuten gaar.
Oesterzwammen/shii-takesoep (2 personen)
300 gram groenten (bijv. broccoli, bleekselderij, spinazie prei, ui, wortel
250 gram oesterzwammen/shii-take
½ l groentenbouillon
evt. een halve theelepel tijm
Snijd de broccoli in kleine roosjes, schil de bleekselderij en snijd in kleine stukjes, snijd de prei in ringen. Was alle groenten. Dep de oesterzwammen/shiitakes met een doekje schoon en snijd ze in kleinere plakjes . Verhit ondertussen de groentebouillon en voeg de groenten toe en laat zachtjes garen. Bak intussen de oesterzwammen/shiitakes in wat olijfolie en bak ze gedurende enkele minuten. Voeg de bouillon, de groenten en eventueel de tijm toe en laat nog even een paar minuutjes garen.
Walnotentapenade
Ca 100 gram walnoten
Circa 2 eetlepels zonnebloempitten
1 flinke scheut walnotenolie (of eventueel olijfolie extra vierge)
Circa 5 zongedroogde tomaten
1 scheut citroensap
Zout en peper
1 -2 el basilicum (vers 2 takjes)
Handje peterselie (vers circa 5 takjes)
Maal eerst de walnoten in de blender fijn en voeg op het laatst de zonnebloempitten toe. Voeg vervolgens de in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes, verse basilicum en peterselie toe. Daarna de olie, zout, peper en citroensap naar eigen smaak toevoegen. Lekker als dipper op een blaadje witlof of op een toastje.
Paprikahummus
- 150 gr kikkererwten (pot)
- 150 gram geroosterde paprika (zie hieronder)
- 1 ½ el tahin (eventueel)
- Sap halve citroen
- ½ tl komijn
- Olijfolie extra vierge
- Peper en zout
2 rode paprika’s half doorgesneden en de zaadlijsten verwijderd. Zet de grill van de oven aan. Leg de reepjes paprika op de grillplaat. Laat ze onder de grill tot ze lichte blazen en/of enige verkleuring beginnen te krijgen. Als de schilletjes zwart geblakerd zijn. Dan verwijder je de schilletjes. Leg ze dan 20 minuutjes in een plastic zak en verwijder dan de schilletjes. Laat de kikkererwten uitlekken. Pers de citroen uit. Pureer de kikkererwten, de geroosterde paprika’s met de staafmixer samen met het citroensap, olijfolie, komijn en koriander. Pers de knoflook uit en roer deze er doorheen. Voeg eventueel extra peper toe.
Ontbijt: Appel-havermout-ontbijt
- Portie havermout
- 1 appel , in dunne plakjes gesneden
- ½ theelepel Kaneel
- Portie zonnebloempitjes/pompoenpitjes
- 1 el olijfolie
Maak de olijfolie warm en voeg de havermout toe, bak deze enkele minuutjes en voeg ondertussen de appelschijfjes toe en de kaneel. Roer het geheel regelmatig door. Voeg de laatste minuut nog even de pitjes toe, rooster nog een minuutje en smakelijk eten.
Lunch: Griekse salade
- Portie groenten: peperoni, komkommer, ui, stukje tomaat
- zout en peper
- Balsamico
- Portie geitenroomkaas of feta
Alle ingrediënten in blokjes snijden en op smaak brengen. Goed vermengen en als laatste de kaasblokjes of feta toevoegen. Lekker met een sneetje roggebrood.
Diner: Zalm met spinazie
- portie zalm
- portie spinazie
- beetje groentebouillon
- zout en peper
Zalm op bevroren bladspinazie in pan leggen en op een laag pitje laten ontdooien. Daarna met een beetje bouillonwater, zout, peper laten pruttelen tot de zalm gaar is.
Recept Raapstelen-stamppot
- 350 gram raapstelen
- 300 gram pastinaak *
- 150 gram knolselderij
- 350 gram aardappelen
- 1 stevige appel
- citroensap
- 15 gram roomboter
- circa 1 dl bouillon
- Sojasaus (of ketjap maar hier ziet meestal suiker in)
- peper, zout
* Je kan de pastinaak door meer aardappelen vervangen, maar dit is minder goed voor je bloedsuikers.
Verwijder de worteluiteinden van de raapstelen, was ze en laat ze goed uitlekken of droog ze in een sla centrifuge. Snijd de raapstelen in smalle repen. Kook de aardappelen, samen met d e in stukjes gesneden pastinaak en de knolselderij, met een snufje zout in een pan met een bodem water gaar. Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij de appel in 4 plakken en besprenkel deze met citroensap. Verhit het klontje boter in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten goudbruin. Giet de aardappelen af en stamp er met de melk, peper en zout een luchtige puree van. Voeg de gesneden raapstelen aan de stamppot toe. Schep alles goed door elkaar. Serveer de stamppot direct in een (voorverwarmde) schaal en leg de gebakken appelschijven erop.
Tip: Lekker met een gehaktbal of kaas in blokjes gesneden erdoorheen laten smelten of met in stukjes gesneden noten (walnoten, amandelen, cashewnoten (ongezouten).
Recept smoothie
Een groene smoothie bestaat uit 3 basisingrediënten: groenten, fruit en water. Hoe meer fruit je erin doet, hoe meer je suiker in het bloed stijgt. Maak dus een smoothie met veel groente en weinig fruit. In het begin heb je wat meer fruit nodig omdat je nog aan de smaak moet wennen (gebruik bijv. een paar plakjes banaan of een stukje appel erbij
- 2 stengels bleekselderij
- Stukje komkommer
- Kwart banaan of een halve appel
- Hou je van meer pit? Doe er dan wat peper of gember bij.
Meng alles in de blender en klaar is Kees!
Drink smakelijk.
Recept Pesto
- 2 el. pijnboompitten(bakje 80 g)
- 1 teentje knoflook
- 25 g Parmezaanse kaas of Pecorino
- 2 bakjes basilicum(a 15 g)alleen de blaadjes
- 6 el. olijfolie extra vierge, en extra voor te bewaren
- peper en zout
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat helemaal afkoelen op een bord, anders wordt de pesto te olieachtig.Maal de pijnboompitten, kaas en knoflook in de keukenmachine fijn. Voeg het basilicum en de olie toe en maal kort tot pesto. Voeg peper en zout naar smaak toe. Doe de pesto die je niet gebruikt, in een schoon(weck)potje en schenk er een dun laagje olie op. Kleur en smaak blijven op deze manier goed houdbaar. Na opening van het potje is de pesto nog 1 week houdbaar.